MODUL 8: ELEVOPGAVER
case 2: korruptions-bekæmpelse
I det afsluttende modul skal I arbejde med problematikken omkring korruptionsbekæmpelse. For hvordan bekæmper man korruption i andre lande? Hvordan kan vi herhjemme være med til at sænke korruptionsniveauet i andre lande? Og er det overhovedet noget, vi skal/bør arbejde på?
Du kan med fordel fordybe dig i Danidas korruptionspolitik samt juraprofessor ved Københavns Universitet, Morten Brobergs, holdning til korruptionsbekæmpelse. Herefter bedes du besvare nedenstående arbejdsspørgsmål samt i mindre grupper evaluere, hvordan dine/jeres holdninger til korruption og korruptionspolitik har ændret sig i løbet af forløbet.
Arbejdsspørgsmål:
-
Redegør for Danidas korruptionspolitik.
-
Hvad mener du, at vi bør gøre, hvis vi opdager, at vores bistandsmidler ikke går til de udviklingstiltag, som er bestemt?
-
Hvad mener Morten Broberg, at vi som EU bør reagere, hvis vores bistandsmidler går til korrupte regeringer og ikke til udvikling?
-
Hvad er forskellen top-down-systemet og bottom-up-systemet?
-
Hvorfor agiterer Morten Broberg for top-down-systemet frem for bottom-up-systemet?
-
Hvad mener du – efter at have læst Morten Brobergs argumenter, at vi bør gøre, hvis vi opdager, at vores bistandsmidler ikke går til de udviklingstiltag, som er bestemt?
-
Har de dine holdninger flyttet sig undervejs i forløbet – og hvis ja, hvorhenne og hvorfor?
Supplerende links og referencer
-
Danida: Korruptionsbekæmpelse
Morten Brobergs syn på korruptionsbekæmpelse:
-
Sådan bør EU bekæmpe korruption i Afrika” (dansk, videnskab.dk)
Morten Brobergs syn på korruptionsbekæmpelse:
-
Professor: let’s fight corruption in Africa effectively” (sciencenordic.com)